Te-ai întrebat vreodată în ce fel îți poate afecta cariera această continuă digitalizare a lumii în care trăim? Sau în ce fel pot influența simptomele unei boli jobul tău? Ei bine, poate la prima vedere sună ciudat, însă acestea sunt strâns conectate și pot aduce schimbări majore în viața ta personală, cât și profesională.
Încă din anul 2020, pandemia ne-a dat de cap tuturor. La scurt timp de la apariția primelor simptome ale bolii, lumea din jurul nostru s-a schimbat complet. Nimeni nu a fost pregătit pentru o altfel de schimbare majoră într-un timp relativ scurt, însă oamenii au încercat să găsească, pentru un timp, soluții pentru a-și desfășura activitățile în siguranță. Pentru că pandemia a scăpat de sub control și părea că și-a făcut loc în viețile fiecăruia dintre noi, oamenii s-au gândit că cel mai bine ar fi dacă am sta acasă. Dar cum ar putea lucra aceștia dacă stau acasă? Și așa a apărut ideea de joburi remote, în pandemie. Însă cine s-ar fi gândit că o soluție care părea inițial temporară, va lua locul unui normal al trecutului și îl va transforma în noul normal?
Bineînțeles că aceste joburi de tip remote au existat și mai înainte, însă nu erau la fel de folosite ca în ultimii ani. Pandemia ne-a oferit posibilitatea de a încerca și această metodă, devenind una benefică pentru desfășurarea activităților din cât mai multe domenii.
Piața muncii prin joburi remote
Chiar dacă riscul de îmbolnăvire cauzat de virusul care ne-a dat bătăt de cap nu a scăzut, societatea se luptă ca încet-încet să revină la normal. Însă, în 2022, noul normal a devenit jobul de acasă. Și nu pentru că ar fi neapărat mai comod, ci pentru că este mult mai inovativ și productiv. Conform Hipo.ro, efectele pandemiei asupra pieței muncii pentru joburile remote au fost atât pozitive, cât și negative. Cele pozitive s-au observat pe partea de productivitate, de colaborări în vederea unor noi proiecte, dar și de inovație a serviciilor. Cele negative, în schimb, s-au observat pe partea de comunicare între membrii echipelor, munca individuală serios îngreunată, dar și inducția noilor angajați.
Pentru anul 2022, companiile au diferite păreri cu privire la continuarea modului de lucru. 65,2% dintre companii își doresc să continue într-un mod hibrid (parțial de acasă și parțial de la birou), în timp ce 24,6% doar remote și 17,4% complet în cadrul companiei. Dacă înainte de pandemie această statistică arăta complet diferit, astăzi lucrurile s-au schimbat.
Munca de tip remote poate fi cea mai accesibilă și la îndemână în rândul angajaților din companii, oferindu-le acestora nu o singură variantă, ci două pentru a-și continua meseria. 40% dintre acestea consideră că angajații vor lucra în cea mai mare parte a timpului de acasă, întorcându-se la birou mai rar, la nevoie. 19,8% preferă însă modul de lucru normal, cel remote să poată rămâne doar pentru cazuri excepționale, iar 20,1% dintre angajatori preferă strict la birou, întrucât domeniul sau modul de lucru nu le permite să își facă treaba în stil remote.
Toate ca toate, dar… ce părere au companiile din țară despre aceste joburi remote? Majoritatea de 41,7% consideră că munca de acasă a fost puțin benefică pentru companie, în timp ce 38,7 % spun că jobul remote a fost o soluție benefică, deci o schimbare pozitivă și binevenită. În schimb, pentru restul, fie modelul de business nu le-a permis, fie pur și simplu munca de acasă nu a fost în beneficiul companiei.
Tot conform Hipo.ro, anul 2022 anunță totuși o creștere a numărului de joburi remote, în domeniile care urmează:
- IT Software
- Customer support – Client service
- Resurse umane
- Marketing
- IT Hardware
- Contabilitate-Finanțe
- Vânzări
- Internet – eCommerce
- Achiziții – Logistică – Aprovizionare, în timp ce 39,20% refuză acest job de tip remote întrucât nu se potrivește cu modelul de business al respectivelor companii.
Găsim sau nu în 2022 joburi în totalitate remote?
Anul acesta, în timp ce 14% dintre companii oferă rolul de remote doar pentru jumătate din joburile pe care le dețin, un sfert din angajatori vor avea poziții remote în proporție de 10%.
În consecință, pandemia a avut efecte atât negative pe plan social, cultural și nu numai, cât și în mare parte pozitive, pe plan profesional, o mare parte din companii reușind astfel să descopere o modalitate secundară pentru îndeplinirea muncii.
Ție cum ți-a influențat pandemia jobul? Ai aplica pentru un post fully remote? Așteptăm părerea ta! Și nu uita… Tu Inspiri România este locul perfect pentru tine, jobul tău, dar și afacerea ta! Lasă-te inspirat și urmărește-ne în continuare pentru a fi la curent cu cele mai noi informații din domeniul antreprenoriatului.
Sunt antreprenor, consultant și coach de business cu peste 15 ani de experiență.
Ca profesionist și ca persoană extrem de creativă, reușesc întotdeauna să creez, pentru clienții mei, în special pentru membrii comunității #EuGândesc, mixul perfect de soluții care să îi pună în valoare. Lucrez doar cu antreprenori care aleg să gândească logic, să își folosească rațiunea ca mijloc de cogniție, care își propun DOAR vise mari dublate de obiective clare și strategii de implementare în pași mici, bine calculați.