Este foarte important să cunoști anumite aspecte înainte de începerea unei afaceri. De ce să pornești la drum fără cunoștințe, ca mai apoi să ai mai mult de lucru, modificând ceea ce nu ai realizat corect de la bun început?
Iar acum, să fim serioși… toți ne dorim să ne fie cât mai ușor, așa că de ce să pornim o afacere fără un plan? Fără acesta, ar fi foarte dificil să stabilim obiectivele, să urmărim rezultatele și să îndeplinim ceea ce stabilim. Tu Inspiri România îți povestește astăzi despre planul de afaceri și cum să te ocupi de managementul timpului, totul în așa fel încât afacerea ta să se bucure de cele mai bune rezultate, puse la punct încă de la început, în cel mai inteligent mod posibil.
Ce este planul și la ce folosește?
Chiar dacă aceasta pare o întrebare stupidă și ne oferă impresia că știm totul, treaba nu stă neapărat astfel. La fel cum spune și numele, planul reprezintă un proiect elaborat în detaliu, în care realizatorii specifică anumite idei și strategii în folosul dezvoltării. În cazul nostru, dezvoltarea va avea loc pe plan antreprenorial, pentru afacerea pe care o deținem. În acest fel, se vor stabili obiective viitoare, modalități prin care acestea pot fi atinse, dar modificări aduse ulterior de către toți membrii echipei. De ce? Pentru că fără o evidență clar elaborată, pe parcurs vor apărea erori, care bineînțeles, pot fi evitate.
Folosindu-te de planul de afaceri, vei avea automat o imagine de ansamblu asupra etapelor de dezvoltare ale afacerii tale și vei putea vizualiza mult mai ușor informațiile importante despre compania și angajații tăi.
Când trebuie să alcătuiesc un plan?
O întrebare foarte bună. Însă pentru a-ți da seama când trebuie să alcătuiești acest raport, trebuie mai întâi să cunoști în ce situații îl alcătuiești. Acesta nu se alcătuiește doar în cazul unor startups, ci și în contextul dezvoltării unui business deja existent.
Așadar, apelează la alcătuirea unui plan dacă:
- schimbi strategia de business;
- schimbi piața;
- aplici pentru fonduri;
- deschizi magazin online pentru afacerea ta.
Pentru binele tău și al afacerii, realizarea hărții afacerii tale este esențială. Nu uita că atâta timp cât ești organizat și cunoști obiectivele, echipa ta va fi și mai motivată să ducă la capăt ceea ce au de făcut, iar businessul ta se va dezvolta pe un drum drept.
Planul de afaceri, pas cu pas
- Structura și sumarul. Acesta este cea mai potrivită categorie pentru a relata schema afacerii tale. O scurtă descriere a celor mai importante aspecte întâlnite în plan este necesară, alături de pașii care trebuie urmați, totul pentru o cât mai bună organizare din partea tuturor membrilor.
- Descrierea și serviciile. Cele mai valoroase informații ale afacerii tale se vor găsi aici. Include aici misiunea companiei, valorile sale, obiectivele stabilite și nu în ultimul rând o mică istorie a ceea ce tu, ca antreprenor, conduci astăzi. Nu uita de unde ai plecat și lasă acest aspect să te motiveze pe tine și pe echipa ta în mod constant. De asemenea, informațiile despre serviciile pe care le oferi sunt extrem de importante. O listă a acestora este bine-venită și de ținut la îndemână. Nu știi niciodată când ai nevoie!
- Analiza pieței. În această parte, o analiză atentă a pieței, dar și a serviciilor tale pe piață va îmbunătăți strategia companiei tale și astfel, vei știi unde trebuie să schimbi lucrurile. Fi la curent mereu în legătură cu cota pieței și potențialul de creștere pe care îl au produsele tale, piața țintă a businessului tău, nevoile și cererile acesteia, analiza industriei și nu în ultimul rând, oportunitățile care îți sunt la îndemână.
- Strategii și metode de implementare. Acesta este momentul în care te poți afirma cel mai bine! Vorbește aici despre valoarea produselor tale și cea pe care o oferă, avantajul competitiv pe piață, strategie de marketing și de vânzări, parteneri și nu în ultimul rând, evaluări. Menține această etapă în planul de afaceri pentru modificări ulterioare, care fi sigur că vor exista!
- Structura organizațională. Membrii companiei tale contează! Menționează aici structura organizatorică a firmei tale, echipele de management, recrutare și instruire și prezintă-le puțin. Fără contribuția și munca lor, poate că tu nu ai fi ajuns aici.
- Organizarea financiară. Probabil că dacă nu ai fi avut un buget prestabilit, nu ai fi putut să îi oferi o șansă businessului tău. Iar acest buget ți-a asigurat lansarea, ocupându-te în următoarea etapă de menținere prin promovare, utilități, salarii angajați, echipamente și alte nevoi.
Top 5 motive să îți creezi un plan de afaceri
1.Găsești tot ce ai nevoie, fiind la îndemâna oricui din cadrul companiei. De la informații organizatorice la planuri și bugete, totul se găsește aici.
2.Ești oricând conectat cu realitatea businessului tău.
3.Îți va inspira noi metode de alcătuire și implementare strategii, metode de promovare și bineînțeles, nelipsitele obiective.
4.Este necesar în anumite situații (vezi mai sus).
5.Atât tu, cât și coechipierii tăi veți fi mai motivați și veți trece la acțiune.
Un plan de afaceri nu e deloc ușor de realizat și nicidecum nu va fi gata cât ai bate din palme. Însă efortul merită! Totul va fi mai simplu și mai la îndemână, iar pe parcurs va fi mult mai ușor să faci modificări sau să vii cu idei noi.
Încă mai stai pe gânduri?
Tu Inspiri România te îndeamnă chiar acum să treci la treabă! Și nu uita… săptămâna nouă, informații noi… de la noi! Urmărește-ne în continuare și lasă-te inspirat!
În prezent, studiez în ultimul an de licență în cadrul Facultății de Litere UBB și nu plănuiesc să mă opresc aici. Pasiunea mea pentru scris s-a arătat încă de la o vârstă fragedă, când reușeam să îi impresionez pe cei din jur cu micile texte scrise pentru școală. Mai târziu, am înțeles că acesta poate fi viitorul meu, iar acum dețin pozițiile de Copy Writer si Content Writer în cadrul proiectului #EuGândesc.