La fel ca oricare lucru care se învață, educația antreprenorială reprezintă și ea un vast domeniu de cunoștințe care pot fi explicate, înțelese, iar mai apoi puse în aplicare. Una din numeroasele metode de educație antreprenorială ce pot fi folosite în procesul învățării și aplicării este cititul.
Cititul este aproape pentru oricine, iar în 2022 nu pot exista scuze pentru a nu face asta. Pe lângă milioanele de cărți care pot fi cumpărate în format fizic și așezate în bibliotecă, acestea se pot accesa și online, în format pdf, epub sau nu numai, și pot fi descărcate pe device-urile pe care le folosești. De exemplu, un simplu search pe Google pe tema „educație antreprenorială pdf” te va introduce într-o lume virtuală a antreprenorilor și autorilor care, în mod direct sau indirect, îți vor oferi sfaturi de început de drum și pentru a continua mai ușor afacerea pe care ai pornit-o sau dorești să o creezi pe viitor.
Tu Inspiri România vine în ajutorul tău și îți oferă cel mai sincer top 10 carti de antreprenoriat cu care te poți delecta sau din care poți învăța prin intermediul sfaturilor și experiențelor altora.
Top 10 cărți de antreprenoriat pe care le recomandăm
1. De la zero la unu de Peter Thiel. Ce poate fi mai important ca un sfat venit din partea unui dezvoltator Facebook, PayPal și LinkedIn? „Fiecare moment în afaceri se întâmplă o singură dată. Următorul Bill Gates nu va construi un sistem de operare. Următorul Larry Page sau Sergey Brin nu va crea un motor de căutare. Și următorul Mark Zuckerberg nu va crea o rețea socială. Dacă vei încerca să îi copiezi pe ei, nu vei învăța de la ei.” Acesta este celebrul citat din prefața cărții care a făcut înconjurul lumii și care a convins oamenii că pentru a avea succes, elementul cheie necesar este INVENTIVITATEA. Așa cum spune și titlul cărții, Peter Thiel ne va oferi șansa de a călători prin mintea lui și ne va ajuta să creștem – de la 0 la 1.
2. Ce e dificil la lucrurile dificile de Ben Horowitz. Nimeni nu își dorește să înceapă o afacere pentru a o pierde la scurt timp după lansare. Cum să îmi conduc afacerea la început de drum? Cum va arăta viața mea după? Cum pot trece peste toate neplăcerile care îmi vor apărea în cale? Această carte este ghidul perfect, mai ales datorită faptului că vine din partea unui antreprenor care s-a confruntat cu probleme și care a reușit să le depășească într-un mod eficient. Iar mai apoi, a hotărât că trebuie să scrie o carte despre asta.
3. Mitul antreprenorial de Michael E. Gerber. Tot la un business la început de drum rămânem, și în special la așteptările pe care antreprenorul le-a avut și pe care acum… nu le mai are. Titlul complet al cărții se intitulează Mitul antreprenorial: De ce nu funcționează majoritatea micilor afaceri și ce e de făcut în această privință, iar autorul cărții dorește să împărtășească tuturor cititorilor adevărata realitate a deținerii unei afaceri: nimic nu va fi așa cum ne-am imaginat. Fie că deținerea unui business nu pare a fi un lucru prea complicat sau că buna sa coordonare se poate realiza peste noapte, Michael Gerber va spulbera toate aceste mituri și ne va aduce la realitate, împărtășind sfaturi din propria experiență. Este dificil, dar se poate!
4. Strategia oceanului albastru de W Chan Kim. Toate ca toate, dar ai nevoie și de o strategie. Titlul acestei cărți este o metaforă în toată regula pentru a face cititorul să înțeleagă de fapt cât de vastă este piața în creștere (oceanul în creștere), dar cu o competiție mică. O carte care trebuie parcursă la început de drum pentru evitarea începerii unei afaceri cu stângul.
5. The Art of the Start de Guy Kawasaki. Râmănem tot la inițierea afacerii, și voi spune doar atât: totul este o artă, în special începutul. Scrisă sub forma unui ghid ce acoperă aproximativ toate cunoștințele necesare începerii unui business, cartea lui Kawasaki îndeamnă antreprenorul să acționeze în mod inteligent și strategic, dar și să își dezvolte gândirea antreprenorială, proces ce va atrage succesul.
Top 10 cărți de antreprenoriat este abia la jumătate, dar îți garantăm că informațiile oferite sunt pe măsură.
6. Săptămâna de lucru de 4 ore de Tim Ferriss. Rutina și numeroasele ore săptămânale de lucru ne pot compleși. Ferriss vine în ajutorul antreprenorilor cu o nouă perspectivă, una inedită, oferind noi posibilități de înțelegere și abordare a vieții de zi cu zi, dar și strategii însoțite la fiecare pas de explicații. Această carte respinge ideea de program de la 9 la 17 și încurajează și învață oamenii să muncească mai puțin dar mai inteligent, câștigând și mai mulți bani.
7. Întreabă-te De Ce de Simon Sinek. Tu știi care e motivul pentru care lupți? Dacă nu știi sau ai încă dubii, cartea aceasta e exact pentru tine! Cu toții ne confruntăm cu lipsă de motivație, dificultăți financiare și nu numai, însă atâta timp cât scopul este unul bine întipărit, merită. Iar cel mai important pas este să facem totul bine calculat. Poate cine știe… cu muncă mai puțină, dar mai inteligentă, rezultatul va fi același. Și de ce să nu avem niște timp liber în plus?
8. Esențialismul de Greg McKeown. Viața pe care o avem este viața pe care ne-o facem. De ce să nu trăim momente speciale și încărcate de semnificații pe care să le ținem minte toată viața? McKeown scrie o carte despre dezvoltare personală, însă nu orice dezvoltare, ci una esențială pentru cariera de antreprenor. Vreau să fac acel lucru! Vreau să am acel lucru! Bine, dar… DE CE?
9. Liderii mănâncă ultimii de Simon Sinek. Dacă vrei ca succesul afacerii tale să apară cât mai repede posibil, pe lângă restul elementelor cheie necesare care trebuie să existe, o echipă este de nelipsit. Ca lider, trebuie să fii un punct stabil al echipei tale și să contribui la bunăstarea acesteia, oferind constant surse de inspirație și sfaturi pentru îmbunătățiri. Un lider adevărat se va ocupa în primul rând de echipa sa, și mai apoi de sine.
10. Meditații de Marcus Aurelius. Antreprenoriatul nu este doar despre antreprenoriat. Iar conexiunile cu alte domenii vor aduce plusuri carierei și dezvoltării tale atât ca om, cât și ca antreprenor. Stoicismul te va ajuta să înțelegi de ce greutățile vieții există și cum să le depășești cu ajutorul unor sfaturi care există de mii de ani și pot fi aplicate cu încredere chiar și astăzi. Nu vei reuși prea ușor să găsești această carte prin intermediul search-ului „educație antreprenorială pdf”, dar aici găsești o recenzie care poate te va convinge să o cumperi.
Ce părere ai despre topul nostru? Te-am convins? Dacă da, abonează-te la newsletter-ul Tu Inspiri România și fii la curent cu cele mai noi emisiuni și articole ale acestui sezon! Iar dacă nu te-am convins, trimite-ne tu un top 10 cărți de antreprenoriat pe care le recomanzi. Fii sigur că le vom citi!
Sunt antreprenor, consultant și coach de business cu peste 15 ani de experiență.
Ca profesionist și ca persoană extrem de creativă, reușesc întotdeauna să creez, pentru clienții mei, în special pentru membrii comunității #EuGândesc, mixul perfect de soluții care să îi pună în valoare. Lucrez doar cu antreprenori care aleg să gândească logic, să își folosească rațiunea ca mijloc de cogniție, care își propun DOAR vise mari dublate de obiective clare și strategii de implementare în pași mici, bine calculați.