Despre gândire critică și importanța acesteia în antreprenoriat

A fi cârcotaș nu înseamnă neapărat un lucru negativ. Înseamnă și a fi oportunist și a te pune pe tine și dezvoltarea ta pe primul loc. Un lucru rău nu este neapărat nici să respingi ideile altora și să îți impui propriile tale idei. La bază, a gândi critic înseamnă a căuta și a găsi răspunsuri, a crea și a adapta strategii și poziții de bază pentru procesul argumentării, dar și justificării. Gândirea critică este un element de bază, care nu ar trebui să lipsească din viețile noastre, indiferent de acțiunile noastre și rezultatele lor.

Însă cum putem pune în practică această gandire critica în mediul antreprenorial și cum trebuie să o gestionăm pentru a lua cele mai bune decizii? Îți spunem noi, chiar acum!

Ce presupune gândirea critică?

Mai întâi de toate, pentru a putea integra acest tip de gândire în mediul antreprenorial, te invit să aflăm împreună ce presupune de fapt, aceasta. Cunoscută sub forma unei gândiri clare și libere, o gândire critică:

  • identifică, înțelege, analizează;
  • caută & descoperă;
  • rezolvă;
  • construiește;
  • distinge.

Toate aceste capacități sunt aplicabile oricărei situații și pot reprezenta, într-adevăr, pași de urmat pentru diferite procedee.

Gândire critică sau spirit antreprenorial?

Acum că știm ce este o gândire capabilă să evalueze și cum se manifestă, este momentul să ne dăm împreună seama care este legătura acesteia cu spiritul antreprenorial.

gandire critica spirit antreprenorial

Ne amintim din articolele trecute că acest spirit semnifică, de fapt, atitudinea antreprenorului în contextul desfășurării afacerilor, dar nu numai. Totul ține de comportamentul potrivit, atitudine, mindset, în orice tip de situație. Iar un adevărat antreprenor este acela care știe cum și în ce fel să le demonstreze pe fiecare, în orice moment.

Și acum, să vă răspund la întrebare: adevărul este că nu poate fi ori una, ori cealaltă, ci este nevoie de amândouă în viața unui antreprenor. Fără a gândi critic, acesta ar fi cu greu capabil să ia deciziile potrivite, la timpul potrivit; ar întâmpina dificultăți și în rezolvarea problemelor, dificile sau nu; de asemenea, cum ar putea altfel să descopere, să identifice sau să analizele circumstanțele? În lipsa spiritului antreprenorial, cum s-ar mai putea numi acesta un antreprenor? Capacitatea decizională ar trebui luată tot timpul cu tine, ca și cum ai pune-o în buzunar și nu ai mai scoate-o de acolo.

Relația celor două trebuie să fie una strânsă și de lungă durată în viața ta. Antreprenoriatul nu este doar o meserie, și un stil de viață. Iar dacă acest stil de viață este pasiunea ta, nu vei simți niciodată că trăiești, ci doar vei practica un hobby.

Importanța gândirii critice

Fără nicio îndoială, o gândire critică este importantă. Hai să aflăm împreună și de ce:

  • aceasta ajută la identificarea, analiza și rezolvarea neplăcerilor și problemelor, iar întreg procesul va fi unul nu neapărat mai ușor de parcurs, dar mai la îndemână de gestionat.
  • te „ține în priză” atunci când vrei să descoperi și să îți hrănești curiozitatea; fii curios și află ceva nou în fiecare zi, punându-ți și mintea la exercițiu.
  • ajută la înțelegerea celor din jur; fără a înțelege ce se petrece, cum ar putea antreprenorul să identifice soluțiile și să le pună în aplicare?
  • este elementul cheie atunci când vine vorba de a „crea și construi” planuri; fie ca sunt planuri de afaceri, strategii pentru compania ta sau pur și simplu planuri personale (chiar dacă nu are timp mai mereu, antreprenorul are și viață proprie), tipul acesta de gândire te ajută să iei cele mai bune decizii și să pui totul în balanță.
  • te ajută să faci diferența; vei fi capabil, deci, să iei deciziile potrivite prin diferențiere, să acționezi diferit în multiple (și distincte) situații, să te comporți în funcție de evenimente.

Tips and tricks pentru dezvoltarea gândirii critice

  • folosește-ți răbdarea și capacitatea de înțelegere față de opiniile celorlalți.
  • argumentează.
  • dezbate.
  • metoda Socratică: aceasta pornește de la premiza că orice om are capacitatea logică de a afla și înțelege orice răspuns; adică oricine e capabil să dețină și să își dezvolte propria gândire critică.
  • fii deschis.
  • evaluează.
  • gândește logic.
  • întreabă.

Știm că, a fi antreprenor nu este lucru ușor. Și mai știm și că ne dorim să fii cel mai bun. Tu Inspiri România este dedicat din plin ție și afacerii tale și îți oferă informațiile necesare pentru drumul lung pe care l-ai ales. Nu uita să ne urmărești în continuare și să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu tot ce se întâmplă, săptămână de săptămână.

Lasă-te inspirat!