Idei de afaceri în România: cel mai compact top 10 al anului 2022

Da, așa este, cu toții ne dorim ca anul 2022 să fie unul mai bun, mai ales acum, că oportunitățile încep din nou să apară, după o perioadă în care credeam că planeta s-a oprit. Poate că ai un plan, poate că nu, însă vrei să afli un secret? Tu Inspiri România este cel mai bun prieten al tău în materie de business și este alături de tine!

Deoarece ne dorim să fim în continuare o sursă de inspirație pentru tine, astăzi ți-am pregătit un top 10 idei de afaceri in Romania pentru a putea lua o decizie într-un mod cât mai plăcut și favorabil ție. Așadar, te-am făcut curios?

Pentru început… cum aleg o afacere?

Cu toții am auzit măcar o dată că îmbinând munca cu plăcerea, rezultatele noastre for fi optime și nu vom simți nici pe departe că depunem efort. Și noi credem ceea ce se spune și considerăm că acesta este primul și cel mai important pas în alegerea deschiderii unei noi afaceri pe piață. Află care este domeniul tău preferat dacă nu știi deja, împărtășește opiniile cu cei apropiați și cere sfaturi, verifică piața și cererile acesteia, pregătește un buget și treci la treabă! Ține minte că…

 • Experiența nu reprezintă un impediment în deschiderea unei afaceri.
 • Nu există vreun secret care să îți poată face munca mai ușoară.
 • Bugetul nu înseamnă totul.

Iar acum, momentul așteptat!

Top 10 idei de afaceri în România care să asigure atragerea clienților:

 • Servicii de content writing. Acest tip de serviciu se adresează în special celor pasionați să scrie, deoarece Content is King. Nu trebuie să vinzi ceva oamenilor prin intermediul acestora, ci doar să informezi cititorii prin articole și texte bine documentate și să îți creezi un public, cu o arie de interes comună. V-a dura o perioadă de timp până vei face acest lucru, însă cu cât postezi mai des și despre mai multe domenii, urmărește publicul și află ce vă conectează. Un business de acest fel va trebui să rămână constant pe aria publicului de interes și să ofere permanent ceea ce oamenii își doresc. Nu îți trebuie studii superioare în acest domeniu, ci un curs bine structurat. Și bineînțeles… pasiune.
 • Agenție de turism. Pentru cineva căruia îi plac vacanțele și în special călătoriile, acest business este perfect. De ce să nu împărtășești și cu cei interesați pasiunea ta? Suntem oameni: învățăm unii de la alții, ne lăsăm influențați unii de către alții atunci când vine vorba de lucrurile pozitive și avem chiar și lucruri în comun. Agențiile de turism fac oferte și oferă clienților diferite pachete de vacanță atractive și excursii organizate, în țară sau în străinătate, în grup sau fără. Dacă îți dorești să iei o vacanță și să îți faci de cap o perioadă, însă nu știi ce variante există sau unde le poți găsi, aceste tipuri de agenții sunt soluția. Iar dacă tu ești antreprenorul, oferă-le clienților cele mai bune soluții și fă-i să se întoarcă la tine. Aceste agenții pot fi deschise atât fizic, cât și online, iar studiile în domeniu reprezintă un avantaj. Creează-ți o echipă și treci la treabă!
 • Cursuri. Fie că vorbim aici despre cursuri online de Marketing, SEO, sau cursuri fizice de Cosmetică, Bucătar sau orice altceva, procesul de învățare este același, iar cererea publicului va avea loc în funcție de interes. Creează cursuri și publică-le pe piață. Promovează-le prin metode de publicitate atractive pentru a ajunge la urechile oamenilor sau pentru a le găsi cât mai ușor online, iar venitul tău va fi încasat de fiecare dată când oamenii îl vor achiziționa.
 • Vinde antichități. O idee puțin bizară din categoria de idei de afaceri în România, însă acest start-up poate lua amploare cât ai clipi! Recent, oamenii au început să fie din ce în ce mai atrași de lucrurile mai vechi, însă acestea nu pot fi găsite la orice pas. De aceea, le-ar prinde bine mai multe magazine de acest fel, poate chiar un lanț de magazine care să fie al tău. Partea bună despre acest tip de business este că nu vei rămâne niciodată fără clienți, mai ales dacă ai norocul să le oferi acestora exact ce își doresc sau ceea ce caută. Știi cum se spune… istoria se întoarce.
 • Închiriere spații. Dacă ai mai multe proprietăți sau ai în plan achiziționarea mai multor spații, un business profitabil poate fi închirierea acestora în alte scopuri. În special în orașele mari cu o populație sporită, antreprenorii sunt în căutarea unor spații în care să își poată desfășura activitatea, însă acest proces poate fi uneori îngreunat din cauza că nu găsesc ceea ce își doresc. Proprietățile pe care le-ai propune spre închiriere îi pot ajuta pe aceștia să își mențină afacerea, iar în acest fel, ajutorul va fi reciproc. Nu ai nevoie de experiență pentru așa ceva, iar venitul este unul pasiv.
idei de afaceri in romania atragerea clientilor
 • Podcasting. Pentru podcast, această perioadă este propice și nu pare să se schimbe prea curând. Oamenii sunt din ce în ce mai interesați și ascultă podcast la volan, acasă sau pe stradă, orice ar face și la orice oră. Așa că de ce să nu profiți? Trebuie doar să oferi informații de calitate sau invitați pe măsură, iar cu niște strategie, totul ar trebui să fie bine. Iar dacă nu știi de unde să începi, te ajutăm noi cu un articol special despre acest subiect. Ai nevoie de experiență? Nici vorbă. Ai nevoie de tehnologie de ultimă oră? Nici vorbă. Pune-ți la bătaie skillurile și treci la treabă! Acest tip de afacere poate fi creat în orice moment al anului, așa că nu căuta scuze.
 • Servicii design. Acest tip de serviciu poate fi folositor aproape oricui. Firmelor noi pe piață sau care își doresc un mediu mai prietenos, proprietarilor de spații și locuințe și celor care își doresc să (re)decoreze. Dacă designul este pasiunea ta și ai făcut rost de o echipă, restul va veni de la sine.
 • Consultanță IT. Domeniul IT evoluează din plin și pare că se va opri prea curând. Această evoluție are în spate o muncă dificilă, cu multe taskuri de îndeplinit și alte ore de stat peste program. Dar suntem oameni până la urmă și nu suntem invincibili. În acest caz, pentru ca demersul companiei să nu fie împiedicat de neplăcerile apărute pe parcurs, acestea pot apela la servicii de consultanță pentru angajați. Din categoria idei de afaceri în România, aceste servicii sunt și rămân la îndemâna celor la nevoie și nu numai și asigură menținerea unui proces de lucru fără neplăceri și rezultate vizibile.
 • Produse BIO. Astăzi ne dorim să mâncăm cât se poate de sănătos, să bem cât mai sănătos, să facem sport… să fim cât mai sănătoși din toate punctele de vedere. Oamenii sunt din ce în ce mai des în căutare de produse naturale, sătui probabil de cele din supermarketuri și hipermarketuri. Piețele și localnicii de la sate se bucură de cele mai multe vânzări, deoarece produsele lor sunt cât se poate de naturale. Îți poți crea și tu un magazin care să furnizeze acest tip de produse la un preț nu foarte ridicat, iar dacă alegi locația strategic, clienții vor apărea de la primele ore ale deschiderii. Experiență? NU. Și cu atât mai bine dacă tu ești propriul tău furnizor.
 • Deschide o firmă. Fie că ești pasionat de domeniul IT, cel mai căutat și complex în prezent, fie că nu, o firmă complexă, cu un personal dinamic și pus pe treabă poate fi cea mai bună soluție atunci când vine vorba da a intra pe piață. Combină pasiunea cu cerințele pieței și deschide cea mai tare firmă din oraș sau chiar și din țară.

BONUS, iată câteva elemente cheie pe care să le ai în vedere atunci când începi un business.

Ce părere ai? Te-am convins să nu renunți la visul tău? Nu uita, Tu Inspiri România este cel mai bun prieten al tău și al afacerii tale! Urmărește-ne în continuare și lasă-te inspirat!