Top 5 tipuri de antreprenoriat frecvent întâlnite

tipuri de antreprenoriat - antreprenori de succes

Antreprenorii sunt oamenii care au dorința de a aduce o schimbare în societate. Toți antreprenori de succes au nevoie de un anume set de abilități, dar și să cunoască avantajele și dezavantajele antreprenoriatului, aspecte pe care le-am dezbătut în articolele precedente.

Deoarece există atât de multe tipuri de afaceri (dintre care noi ți-am prezentat 6 în articolul acesta), există și multe tipuri de antreprenoriat.

În articolul de azi vom discuta cele mai comune 5…

Tipuri de antreprenoriat
1. Antreprenoriat social

Primul tip de antreprenoriat pe care îl voi prezenta în acest articol este antreprenoriatul social. Acesta este un tip de antreprenoriat în care antreprenorul identifică o problemă socială și încearcă să o rezolve. Astfel de antreprenori dezvoltă servicii, soluții sau produse pentru a îmbunătăți societatea. 

Antreprenorii sociali folosesc practici etice precum consumismul conștient și responsabilitatea socială a întreprinderilor pentru a obține succesul. 

2. Antreprenoriat de mediu

Cunoscut și sub numele de antreprenoriat ecologic, antreprenoriatul de mediu este unul dintre cele mai vizibile tipuri de antreprenoriat la momentul actual.  

Obiectivul principal al acestor afaceri este generarea de profit și preocuparea față de natură. Un astfel de antreprenor adoptă valori și practici de afaceri extrem de responsabile pentru mediu. De asemenea, încearcă să înlocuiască produsele sau serviciile existente cu altele care sunt mai sustenabile pentru mediul înconjurător. 

Pe scurt, antreprenoriatul ecologic acordă prioritate impactului pe care o afacere îl are asupra oamenilor și a naturii.

3. Antreprenoriat inovator

Destul de simplu, antreprenorii inovatori, așa cum sugerează și numele, încearcă în mod constant să gândească noi idei pe care ulterior să le transforme în afaceri de succes.

Antreprenoriatul inovator are rădăcini în ideile îndrăznețe, care sunt apoi transformate în întreprinderi. Aceste firme își propun să schimbe modul în care trăiesc oamenii și caută modalități prin care produsele și serviciile să iasă în evidență, realizând astfel ceva ce alte companii nu au făcut. Tesla este un exemplu perfect de antreprenoriat inovator.

Antreprenoriatul inovator este ambițios și necesită investiții semnificative pentru a transforma o idee nouă într-un serviciu sau un produs revoluționar.

Antreprenoriatul inovator schimbă status quo-ul și depășește granițele existente.

4. Antreprenoriat la scara redusă

Unul dintre cele mai răspândite tipuri de antreprenoriat este antreprenoriatul la scară redusă. Antreprenoriatul întreprinderilor mici este adesea atunci când o persoană deține și își conduce propria afacere.

Persoanele interesate de antreprenoriatul întreprinderilor mici sunt cel mai probabil să obțină un profit care să-și susțină familia și un stil de viață modest. Nu caută profituri la scară largă sau finanțare cu capital de risc. 

tipuri de antreprenoriat - antreprenori de succes
5. Antreprenoriat la scară largă

Ultimul, dar nu cel din urmă, tip de antreprenoriat pe care îl voi discuta în articolul de azi este antreprenoriatul la scară largă. 

Antreprenoriatul marilor companii continuă să inoveze și să ofere consumatorilor produse noi, care sunt variante în jurul liniei lor de produse de bază. O caracteristică distinctivă a acestui tip de antreprenoriat este că nu începe o nouă afacere, ci mai degrabă creează produse noi sau filiale în cadrul unei companii existente sau achiziționează companiile mai mici de pe piață.

Ce alt tip de antreprenoriat reușești tu să mai identifici?

Antreprenoriatul are o mulțime de alte asemenea detalii, la fel de importante. Pentru a descoperi și alte aspecte interesante din viața unui antreprenor, vă invit să ascultați episoadele celor două serii de podcast al canalului Tu inspiri România, From Finish to Start și Leader’s Gambit.