Podcasturile sunt o formă audio puternică din punct de vedere vizual, iar acest articol explorează modul în care ascultarea unui podcast poate stimula imaginația jucând pe amintirile, interpretările și emoțiile noastre asociate cu implicarea în poveste, în lipsa unei imagini pretinse.
Ce se întâmplă în creierul nostru atunci când ascultăm un podcast?
Dincolo de factorul de comoditate evident al ascultării în mișcare, ce face ca unele povestiri audio să fie atât de atractive? Și ce se întâmplă în creier atunci când auzim o poveste cu adevărat convingătoare? Natura relației pe care podcastingul și imaginația o au a fost cercetată de-a lungul timpului prin numeroase studii, cercetătorii rămânând surprinși de ceea ce urmau să descopere.
„O poveste bună este o poveste bună din perspectiva creierului, indiferent dacă este audio, video sau text. Este același tip de activare în creier ”, spune Paul Zak, directorul Centrului pentru Studii Neuroeconomice de la Claremont Graduate University. Zak a studiat modul în care vizualizarea și ascultarea poveștilor ne influențează fiziologia și comportamentul.
„Ceea ce am găsit în cercetarea noastră este că necesităm un fel de răspuns la excitare în creier pentru a avea un tip de transport narativ în care începem să împărtășim emoțiile personajelor dintr-o poveste”, spune Zak.
Deoarece s-a demonstrat că oxitocina ne face mai sensibili la indicatorii sociali, Zak spune că, pentru a ne fi păstrată atenția, poveștile trebuie să fie conduse de personaje. Podcasturile beneficiază de avantajele oricărei povești bazate pe personaje. „Putem spune o poveste de război sau ceva cu multă acțiune care ne va atrage atenția”, spune el, „dar avem totuși nevoie de o poveste personală, de cineva cu care să empatizăm. Trebuie să avem acel aspect social pentru ca acesta să rezoneze cu noi”.
Conținutul audio – unul dintre cele mai intime forme media
Imaginea mentală poate fi definită ca procesul senzorial prin care ne reprezentăm în memoria noastră de lucru imaginile care sunt generate din stimuli auditivi.
Studiile realizate de-a lungul timpului au demonstrat că podcastingul si imaginatia sunt conectate. Cum? Podcasturile ne stimulează imaginea mentală mai intens decât vizionarea unor videoclipuri sau cititul și ne determină să acordăm mai multă atenție. În timpul ascultării, creierul funcționează în ritmul sunetului, astfel încât mintea să nu poată rătăci așa cum se întâmplă atunci când citim o pagină dintr-o carte. De aceea, toată atenția este focusată pe ceea ce se ascultă, pentru că mereu ne gândim în mod activ la ceea ce auzim, iar în acel moment suntem nevoiți să ne folosim imaginația și să ne construim imaginile în minte. Astfel, atunci când ascultăm podcasturi în mod regulat, imaginația noastră devine mai puternică și mai vie.
Emma Rodero, profesor de comunicare la Universitatea Pompeu Fabra din Barcelona, a studiat modul în care conținutul audio ne păstrează atenția. Lucrarea ei a arătat că o structură audio de tip dialog, stimulează imaginația mai mult decât o narațiune tipică. Participanții care au ascultat structura audio au raportat că au generat imagini mai vii în mintea lor și au evocat imaginile mai repede și mai ușor decât cele din starea narativă. Ei au raportat, de asemenea, că sunt mai implicați emoțional și mai interesați de poveste.
Podcastingul și imaginația, o relație activă de lungă durată
Ascultarea podcasturilor nu este o activitate pasivă. Acestea stimulează diferite părți ale creierului, forțându-ne să ascultăm activ, mai ales atunci când este un subiect care ne interesează cu adevărat.
La fel, se pare că este adevărat și faptul că formatul audio ne angajează într-adevăr creierul. Anul trecut, într-un episod al podcastului Freakonomics, Jack Gallant, un neurolog științific de la UC Berkeley, explică un studiu în care subiecții au fost puși într-un RMN și au ascultat episoade din The Moth Radio Hour. Oamenii de știință au descoperit că atunci când ascultă conținut audio, creierul lucrează mult mai mult decât au presupus cercetătorii anterior. Ceea ce pare clar este că motivul pentru care podcasturile ne stimulează creierul este același motiv pentru care au devenit populare în primul rând: sunt povești.
Este cu adevărat uimitor să avem la îndemână toate aceste resurse gratuit. Este momentul să profităm! Deci, de dragul ochilor și a imaginației, haideți să ascultăm chiar astăzi un podcast!
Nu te-am convins încă de relația pe care podcastingul și imaginația o au? Nu-i nimic, testează singur, dar înainte, vezi toate beneficiile lui aici. Iar dacă nu știi de unde să începi, îți propun eu câteva povești captivante care, cu siguranță, te vor convinge: Despre magia cifrelor în viaţa noastră, Artizanat Urban, Despre actorie si improvizatie, Picnicul de Altădată, Cum a ajuns Petra Boantă să fie Mama lui Emotionel?
Tu ce părere ai? Urmărește în continuare Tu Inspiri România și rămâi la curent cu cele mai noi informații din aria antreprenoriatului și podcastingului!
Sunt antreprenor, consultant și coach de business cu peste 15 ani de experiență.
Ca profesionist și ca persoană extrem de creativă, reușesc întotdeauna să creez, pentru clienții mei, în special pentru membrii comunității #EuGândesc, mixul perfect de soluții care să îi pună în valoare. Lucrez doar cu antreprenori care aleg să gândească logic, să își folosească rațiunea ca mijloc de cogniție, care își propun DOAR vise mari dublate de obiective clare și strategii de implementare în pași mici, bine calculați.