Cum se formează o gândire antreprenorială?
Această întrebare este și punctul de plecare al articolului de azi. Am discutat despre ce este gândirea antreprenorială și de ce este aceasta importantă. Sper că am reușit să te conving de ce mindset-ul antreprenorial este mai mult decât un mit nefondat, așa că urmează să îți prezint și cum poți să îți formezi o gândire antreprenorială.
Formarea gândirii antreprenoriale
Succint, o gândire antreprenorială un mod de a gândi care îți permite să depășești provocările, să fii hotărât și să accepți responsabilitatea pentru rezultatele tale. Totodată, este o nevoie constantă de a vă îmbunătăți abilitățile, de a învăța din greșeli și de a lua măsuri continue asupra ideilor tale. Antreprenorii sunt conștienți de fiecare punct forte, dar, totodată, și de orice punct slab pe care îl au, lucrând constant pentru a se îmbunătăți pe ei înșiși.
Cel mai mare ucigaș al mentalității antreprenoriale nu este ceea ce te-ai aștepta. Nu este eșec, economie sau idei proaste.
Este o îndoială – în noi înșine, în împrejurimile noastre și în abilitățile noastre.
De ce?
Îndoiala de sine ucide multe vise, cu mult înainte ca orice factor extern să intre în joc. Majoritatea oamenilor se tem să înceapă să-și urmărească visele. Sau, dacă încep, se întorc la primele semne de luptă, convinși că nu au ceea ce este necesar.
A fi antreprenor începe cu acel sentiment din interiorul tău – acel spirit antreprenorial pe care trebuie să-l hrănești și să-l perfecționezi. Acel sentiment se creează treptat, făcând zilnic schimbări minore, care în timp te vor ajuta să atingi mai multe obiective decât ți-ai imaginat vreodată.
Așa cum am menționat anterior, formarea gândirii antreprenoriale nu se întâmplă peste noapte, ci este un proces continuu care necesită perseverență și dedicație. Iată mai jos câteva modalități prin care oricine își poate forma o veritabilă gândire antreprenorială.
# Stabilește obiective clare
Stabilirea unui obiectiv te poate influența subtil să lucrezi pas cu pas pentru a atinge acel obiectiv în fiecare zi. Dacă nu simți că ți-ai articulat clar obiectivele, alocă-ți ceva timp pentru a face brainstorming până când știi exact spre ce țintești. Dacă obiectivul tău este o afacere de succes, începe cu un plan de afaceri – despre importanța acestuia am vorbit pe larg aici.
# Fii decisiv!
Antreprenorii, inovatorii și noii proprietari de afaceri trebuie să își dezvolte capacitatea de a analiza o situație, de a absorbi datele relevante și de a lua o decizie încrezătoare. Afacerile mici și start-up-urile pot fi distruse de indecizie, motiv pentru care a lua o decizie cu încredere este una dintre cele mai vitale abilități pentru formarea gândirii antreprenoriale. În același fel, a fi decisiv în viața de zi cu zi va da roade atunci când te confrunți cu diverse provocări.
# Redefinește eșecul
Noțiunea de eșec are, de obicei, conotații negative, dar cei mai buni antreprenori transformă eșecul în ceva pozitiv. Eșecul indică faptul că ai încercat ceva, ceea ce poate fi un lucru înfricoșător. În cele din urmă, adevăratul eșec este să nu încerci niciodată nimic.
Așadar, acestea au fost câteva sfaturi pentru a te ajuta cu formarea gandirii antreprenoriale. Crezi că mai găsești și altele?
De asemenea, te invit să asculți și episoadele celor două serii de podcast al canalului Tu inspiri România, From Finish to Start și Leader’s Gambit, dar și să dați click aici pentru citi și alte articole pe tema antreprenoriatului și a podcastingului.
Sunt antreprenor, consultant și coach de business cu peste 15 ani de experiență.
Ca profesionist și ca persoană extrem de creativă, reușesc întotdeauna să creez, pentru clienții mei, în special pentru membrii comunității #EuGândesc, mixul perfect de soluții care să îi pună în valoare. Lucrez doar cu antreprenori care aleg să gândească logic, să își folosească rațiunea ca mijloc de cogniție, care își propun DOAR vise mari dublate de obiective clare și strategii de implementare în pași mici, bine calculați.