O provocare pentru toți: ce este gândirea antreprenorială

ce este gandirea antreprenoriala- gandire antreprenoriala

Te-ai întrebat vreodată ce au în comun antreprenorii de succes? Dar acele persoane care, deși nu activează ca și antreprenori, par a fi mereu stăpâni pe ei înșiși? Nicio situație nu pare a fi imposibilă și mereu găsesc soluții inedite la problemele cu care se confruntă?

Ei bine, toate aceste persoane au în comun o gândire antreprenorială. Cu siguranță, primul lucru la care te gândești este ce este gândirea antreprenorială.

Stai liniștit, această întrebare este și punctul de pornire al articolului de azi, iar până la final sper că voi reuși să îți ofer o definiție concretă și completă a gândirii antreprenoriale.

Ce este gândirea antreprenorială?

Pe scurt, gândirea antreprenorială se referă la valorificarea pasiunilor, abilităților, experiențelor, cunoștințelor, perspectivelor și resurselor pentru a identifica și a profita de oportunități la momentul potrivit și în modul potrivit.

Simplu, nu?

Pentru explicația mai lungă, te rog să citești în continuare.

Un prim lucru important de menționat este acela că o gândire antreprenorială nu este înnăscută, ci este învățată. Acesta este doar unul dintre multele mituri ale antreprenoriatului despre care am scris într-un articol precedent și pe care îl poți citi aici.

Da, ca oameni suntem cu toții unici. Cu toate acestea, există calități bine stabilite împărtășite de orice antreprenor – moduri în care au tendința de a gândi și de a acționa.

Antreprenorii de succes gândesc și acționează în moduri similare – indiferent cât de diferiți suntem noi ca indivizi – ei gândesc ca antreprenori.

Redusă la câteva idei principale, ce este gândirea antreprenorială?

  • caracterul optimist
  • caracterul meliorism
  • caracterul holistic
  • orientarea spre echipă și acțiune
  • îmbrățișarea posibilitățile și oportunitățile
  • orientarea spre rezolvarea problemelor
ce este gandirea antreprenoriala- gandire antreprenoriala

Unii antreprenori vor să schimbe lumea. Alții vor pur și simplu să facă bani online și să ofere o viață mai bună pentru ei și familiile lor. Unii dintre noi vor să le facă pe amândouă.  

De ce ai nevoie pentru a avea o gândire antreprenorială? Urmează să discutăm acum.

Creativitate: Un antreprenor de succes trebuie să fie capabil să gândească “out of the box”. Antreprenoriatul începe cu o idee creativă. Este prezent pe tot parcursul ciclului de viață al antreprenoriatului, datorită nevoii de îmbunătățire constantă a ideii de afaceri și a răspunsului la amenințări.

Pasiune: A fi pasionat dă sens muncii tale. Prin urmare, cineva trebuie să iubească afacerea pe care încearcă să o construiască, să fie încrezător și proactiv. Despre cât de importantă este pasiunea în antreprenoriat am vorbit și aici.

Motivație: Fiind antreprenor ești șeful tău. Ești coloana vertebrală a afacerii tale, iar munca ta asiduă determină succesul acesteia. Din acest motiv, oamenii care se pot motiva singuri sunt cei mai buni pentru a deveni antreprenori.

Flexibilitate: Într-un stadiu incipient, antreprenorii trebuie să îndeplinească mai multe roluri diferite. Astfel, ei trebuie să aibă o minte deschisă și să fie flexibili în activitatea lor.

Luarea deciziilor: În afaceri, timpul și deciziile au o relație foarte delicată. A lua decizia corectă într-o fracțiune de secundă atunci când apare o dilemă s-ar putea dovedi o problemă de viață și de moarte pentru business-ul tău. Pentru a reuși ca antreprenor, trebuie să câștigi capacitatea de a analiza o problemă digerând toate datele disponibile în acel moment și de a lua o decizie încrezătoare pentru a putea merge mai departe.

Reziliență: Ca antreprenor, va trebui să înveți să faci față eșecului. El este inevitabil și face parte din creșterea ta. Sunt multe greșeli pe care le poți face când începi o afacere, iar despre cele mai importante am vorbit aici. Dacă fiecare pas greșit te duce la îndoială, trebuie să schimbi felul în care privești lucrurile. Succesul vine la pachet cu eșecul, iar un antreprenor de succes știe acest lucru.

Acesta a fost articolul despre ce este gandirea antreprenoriala, iar despre importanța gândirii antreprenoriale urmează un alt articol săptămâna viitoare. Vă invit să ascultați episoadele celor două serii de podcast al canalului Tu inspiri România, From Finish to Start și Leader’s Gambit, dar și să dați click aici pentru citi și alte articole pe tema antreprenoriatului și a podcastingului.