Antreprenor sau manager? Care sunt diferențele?

În articolele precedente am vorbit despre punctele slabe și punctele forte ale antreprenorilor, despre planurile de afaceri și ideile de afaceri, dar și despre miturile comune cu care toți antreprenorii au de-a face. În sfârșit, a venit vremea să abordăm și subiectul antreprenor vs. manager, așa că articolul de azi se va concentra pe o comparație între rolul de manager și profesia de antreprenor.

ce este un antreprenor sau manager
Antreprenor sau manager? Profilul unui antreprenor:

Inovator. Creativ. Iubitor de riscuri. Vizionar. Pasionat. Acestea sunt doar câteva dintre cuvintele pe care le asociază oricine cu profilul unui antreprenor. Dar, în realitate, un antreprenor este mult mai mult decât atât.

Antreprenorul este persoana care observă o problemă, găsește o soluție și construiește un business în jurul acesteia. Într-adevăr, antreprenorul este propriul său șef, dar tot el se confruntă cu riscul financiar care vine odată cu crearea și conducerea unui business. În timp ce acesta se va dezvolta, antreprenorul rămâne la cârmă, ocupând rolurile de bază și asigurându-se că afacerea să îi urmează viziunea.

Ce este un antreprenor? Într-un singur cuvânt, antreprenorul este un one-man show.

Profitul reprezintă răsplata muncii antreprenorului, dar acesta poate fluctua incredibil de mult doar de la o lună la alta.

Totodată, antreprenorul are nevoie și de câteva abilități, anume determinarea, disciplina, capacitatea de a avea o perspectivă de ansamblu, gândirea creativă și abilitatea de a-și asuma riscuri, persistență,.

Antreprenor sau manager? Profilul unui manager:

MÁNAGER, manageri, s. m., persoană care conduce o entitate economică, îndeplinind, integral sau parțial, funcțiile de previziune și organizare a activității, de coordonare și antrenare a personalului subordonat și de control asupra obiectivelor propuse.

Definiția oferită de Dicționarul explicativ al limbii române rezumă poate cel mai bine cuvântul manager.

Managerul este un angajat al companiei, care gestionează activitatea altor angajați, la un nivel mai mare sau mai mic. Împarte sarcini, îndrumă, rezolvă problemele care pot apărea și se asigură că termenele limită sunt respectate. Totuși, un manager este tot un angajat, deci are un control restrâns și o răspundere limitată.

Managerul ia decizii după ce colectează toate informațiile de care dispune, le analizează detaliat și ajunge la o concluzie și nu își asumă riscuri.

Un manager bun are nevoie, printre altele, și de aptitudini foarte bune de leadership, responsabilitate, empatie și înțelegere.

Antreprenor sau manager? O comparație.
AntreprenorManager
Se concentrează asupra creșterii și dezvoltării afacerii sale.Se ocupă cu gestionarea afacerii.
Își asumă toate riscurile, inclusiv pe cele financiare.Nu își asumă nicio răspundere financiară.
Veniturile sale pot fluctua de la o lună la alta.Remunerația sa este adeseori fixă.
Este propriul său șef.Managerul este doar un angajat.
Flexibil și informal, antreprenorul este capabil să se adapteze ușor unor schimbări rapide.Structură organizată și rigidă care protejează afacerea de la o prăbușire bruscă.
Acceptă riscurile calculate.Evită riscurile.
Creativ și inovator.Păstrează statu-quoul.

În concluzie, acesta este articolul despre antreprenor sau manager care sper că vine în ajutorul lămuririi celor 2 concepte cheie. Pentru mai multe informații și detalii despre subiectul antreprenor vs. manager vă invit să ascultați episoadele celor două serii de podcast al canalului Tu inspiri România, From Finish to Start și Leader’s Gambit și să dați click aici.

Tu care crezi că ți se potrivește cel mai bine?