Top 5 puncte slabe ale antreprenorilor de care nu ai auzit

puncte slabe ale antreprenorilor

Nimeni nu vrea să audă de ele, însă fac parte inevitabil din fiecare dintre noi și nu ar trebui să ne fie rușine cu ele. Atunci când pășim pe drumul unui nou început cu toții facem greșeli, fie din cauza punctelor noastre slabe, fie din lipsa de cunoștințe. Dar cel mai important aspect care este? Faptul că la final învățăm să nu le repetăm.

Se spune că ar trebui să ne dezvoltăm cu prioritate punctele forte și să ne concentrăm pe acestea, iar apoi să nu ne pierdem timpul cu punctele slabe ce ne definesc. Există un adevăr, însă consider că depinde din mai multe puncte de vedere. Depinde de circumstanțe, de oameni, de noi. Când punctele slabe determină ce întorsătură ia afacerea, ești nevoit să le dezvolți.

puncte slabe ale antreprenorilor antreprenor dezavantaje
Iată câteva puncte slabe ale antreprenorilor ce îți vor da de gândit serios când vei lansa o afacere:

1. Luarea deciziilor

Pierdem atât de mult timp în căutarea celei mai bune decizii încât ceea ce este important de fapt, trece pe lângă noi. Nu există decizie bună sau mai puțin bună. Există decizie luată pe baza experienței și cunoștințelor pe care le deții la un moment dat. Vei fi nevoit să educi rapiditatea în luarea deciziilor.

Îți recomand ceva ce eu practic destul de des atunci când mă aflu în impas și nu am dat greș vreodată.

  • Notează elementele pro și contra: dacă informațiile pe care le primești sunt relevante și dacă aduc vreun beneficiu în afacerea ta, nu uita de priorități.
  • Pune în balanță toate aceste elemente. Dacă găsești mai multe avantaje decât dezavantaje, atunci decizia ta va fi corectă.

Astfel, vei reuși să scoți luarea deciziilor de pe lista de puncte slabe ale antreprenorilor.

2. Gestionarea unei echipe

Se spune că atunci când lucrezi cu oameni este cel mai greu, dar și cel mai frumos lucru, deoarece fiecare om este diferit. Acesta reprezintă unul dintre elementele de bază fără de care nu poți fi antreprenor. Nu este cel mai ușor pas să alegi oamenii potriviți cu care să construiești și să consolidezi o afacere pe termen lung. Asigură-te că alegi oamenii după valorile și viziunea ta, și vezi dacă ceea ce spui are sens pentru ei. Înconjoară-te de oameni care îți împărtășesc pasiunea, și nu vor da înapoi din a munci cot la cot cu tine. Vă veți înțelege din priviri!

3. Educaţie financiară insuficientă

Pe lângă educația teoretică, este nevoie și de aplicabilitatea practică pe problematica antreprenorială. Poate vei știi ce să faci, dar nu vei știi cum să faci și cum poți folosi cele învățate la maximum. Gestionarea bugetului și a cheltuielilor îți poate da bătăi de cap alături de atragerea unor surse de finanțare pentru proiectele derulate sau pentru extinderea afacerii. Vei avea nevoie de consultanță și de multă practică până vei învăța să aloci corect resursele disponibile.

4. Idei in exces

Da, este minunat să inovezi sau să fii creativ, însă nu orice va fi de folos și va funcționa. Pentru a putea implementa o idee, vei avea nevoie de un plan riguros. Când ai foarte multe idei, notează-le, verifică relevanța lor în concordanță cu afacerea ta, ce avantaje îți aduc și ce aplicabilitate au. Multe idei vor părea la prima vedere excelente, însă vor fi imposibil de implementat. Deci, fii precaut, nu pierde timpul cu idei care până la urmă, sunt doar idei sau simple gânduri de moment. Axează-te pe ceea ce este urgent și ești convins că ai neapărat nevoie. Ideile sunt minunate, ele nu ar trebui să apară drept puncte slabe ale antreprenorilor, vezi cum poți schimba asta.

5. Lipsa delegării

Iar acum vei spune: „Da, dar ce faci tu este sfânt”. Într-adevăr, însă nu vei putea face ceea ce faci la nesfârșit doar tu. Afacerea ta depinde de tine, dar nu vei aduce beneficii pe termen lung dacă te vei extenua și vei lucra 24 de ore din 24 și 7 zile din 7. Atrage oameni cu aceeași viziune și valori pe care vrei să le promovezi și începe să delegi din sarcini, apoi să aloci din priorități. Astfel, vei fi mult mai eficient și vei evita activitățile care sunt lipsite de importanță.

Cu siguranță lista poate continua, însă realizează o introspecție și notează ce elemente fac parte din lista de puncte slabe ale antreprenorilor le regăsești la tine, apoi încearcă să le dezvolți sau să le îmbunătățești atât cât este necesar astfel încât să nu te tragă în jos sau să te încurce.

De asemenea, îți recomand câțiva oameni minunați care au discutat despre dezvoltarea personală și caracteristicile unui antreprenor, aceștia fiind invitați în cadrul emisiunii de podcast găzduită de Tu Inspiri România:

Lasă-te Inspirat. Inspiră Asumat! Acesta este mottoul nostru, al celor de la Tu Inspiri România, fapt pentru care îți recomand să te abonezi pentru a-ți primi negreșit doza necesară de inspirație! Nu păstra asta doar pentru tine, dă-le de veste și colegilor tăi!