Top 10 idei fenomenale și simple pentru un start up de succes

start up de succes

Care sunt regulile pentru un start up de succes? Dar factorii care fac diferența dintre succes sau eșec, dintre reușită sau mediocritate? Ei bine, o formulă concisă a succesului nu există și nici o rețetă perfectă pentru un start up reușit, dar există anumite ingrediente care pot să asigure rețeta succesului pentru afacerea ta aflată la început de drum.

Dacă într-un articol precedent am discutat 6 idei de afaceri cu bani puțini, a venit așadar vremea să discutăm regulile care fac un start up să aibă succes. 

start up de succes
#1 Primul pas spre un start up de succes – fii pasionat!

Poate cea mai importantă piesă din puzzle-ul afacerii tale este pasiunea, de altfel fiind componenta cheie pentru oricine își dorește să își realizeze visurile și obiectivele. Nu poți construi nimic dacă nu ești pasionat de ceea ce construiești.

A construi o afacere de la zero este un traseu lung și anevoios, care necesită multă perseverență și determinare. Succesul nu apare peste noapte, dar este mai ușor de atins atunci când iubești ceea ce faci și faci ceea ce iubești.

Așadar, fii pasionat!

Despre cât de importantă este pasiunea într-un start up de succes, poți afla mai multe dând click aici.

#2 Creează un plan de afacere

Planul de afaceri sau harta afacerii reprezintă un instrument de planificare al cărui scop este cel de a oferi o vizibilitate crescută evoluției businessului tău. În altă ordine de idei, un plan de afaceri te obligă să parcurgi un proces minuțios și sistematic în planificarea afacerii tale.

Despre importanța unui plan de afaceri, dar și despre elementele sale componente, am vorbit într-un articol precedent.

#3 Setează obiective (dar setează-le într-un mod realist)

Așa cum am specificat și în introducere, succesul nu are o rețetă proprie. Succesul nu este același pentru afacerea ta sau a altuia.

Deci, pentru a fi capabil să recunoști succesul în propriul start-up, trebuie să îl definești în proprii termeni. Așadar, setează-ți obiective pe care să le urmărești atent (ai grijă, aceste obiective trebuie să fie cât mai realiste și să corespundă cu resursele tale la momentul setării acestora).

#4 Cunoaște clientul

Când îți construiești afacerea, un aspect important este și cunoașterea avatarului clientului tău. Adică, care este clientul tipic al afacerii tale, persoana care este interesată de produsul pe care tu îl produci și vinzi.

Mai multe informații despre cât de important este cunoașterea detaliată a avatarului de client vei afla dând click aici.

#5 Cunoaște piața

Dacă la punctul precedent, am abordat importanța cunoașterii avatarului de client, la punctul 5 vom vorbi despre cât este de important să cunoști piața și nevoile sale reale.

La o adică, decât să creezi ceva de care nimeni nu prea are nevoie, mai bine încerci să rezolvi o problemă reală a societății.

#6 „Teamwork makes the dream work”

Vorbele ajunse deja celebre ale lui John Maxwell, „Teamwork makes the dream work”, sunt cu adevărat emblematice pentru oricine își dorește o afacere de succes.

De ce?

Răspunsul este foarte simplu. Munca în echipă este instrumentul perfect pentru oricine dorește să își atingă obiectivele. Așa că angajează oameni într-un mod înțelept pentru a reuși să cultivi un spațiu cât mai pozitiv.

#7 Networking

În zilele noastre, cunoașterea persoanei potrivite te poate salva din multe situații neplăcute, dar îți și poate deschide multe uși. Așadar, începe să îți formezi o rețea de cunoștințe și relații din primele stadii ale afacerii tale.

#8 Creștere gradată

Așa cum gigantul Facebook nu a fost inventat peste noapte, nici tu nu încerca să revoluționezi societatea într-un timp scurt. Lucrurile mărețe au nevoie de mult timp, resurse, muncă și implicare.

În schimb, axează-te pe ideea cu care ai pornit, lucrează la ea, dar fii pregătit să faci o schimbare de direcție dacă este cazul.

#9 Feedback real

Să fim sinceri, a avea o a doua opinie este mereu necesar. În acest sens, asigură-te că primești un feedback real în ceea ce privește start up-ul tău. Fi atent doar, există o diferență între feedback și critică, așa că ai grijă să nu pici în această capcană.

#10 Ești cel mai mare critic al afacerii tale

Ușor de zis, greu de făcut. Pentru tine, start up-ul tău este asemenea propriului copil, așa că ideea aceasta nu este tocmai ușoară.

Totuși, să îți zic de ce este atât de importantă.

În fază inițială, este important să te gândești la toate aspectele care ar putea merge prost. Deci, ia-le la rând, unul câte unul, până reușești să le elimini pe toate.

Rezultatul chiar merită acestui așa-zis proces de „autosabotare”.

Așadar, acesta a fost topul celor 10 idei fenomenale și simple pentru un start up de succes. Pentru a descoperi și alte detalii interesante din viața unui antreprenor, te invit să asculți episoadele celor două serii de podcast ale canalului Tu inspiri România, From Finish to Start și Leader’s Gambit