Chiar dacă vârsta reprezintă un criteriu important în timpurile pe care le trăim, cei mici nu trebuie mereu excluși din treburile celor mari. Este dovedit științific și cunoscut tuturor faptul că cei mici învață mult mai repede față de adulți, absorbind informația ca pe un burete. Dar de ce să nu profităm de această calitate pozitivă pe care o dobândesc pentru a-i învăța și a-i face să înțeleagă, încă de mici, elemente importante pentru viața de adult? Spre exemplu… ce este educatia financiara și cum poate fi aceasta aplicată. Acest tip de educație este doar una din acele metode de educație antreprenorială cu ajutorul cărora putem avea contact direct, deci, cu educația antreprenorială în sine. Așadar, iată cum aplicăm acest antreprenoriat la copii.
Ce este educația financiară?
- Conform DEX online, FINANCIÁR, -Ă, financiari, -e, adj. Care ține de organizarea finanțelor, privitor la finanțe, la circulația banilor, a creditului etc.
- Conform lui Laurentiu Mihai, educaţia financiară este acea educaţie care îţi arată cum să câştigi bani mai mulţi, cum să administrezi banii bine şi cum să-i cheltuieşti cu cap.
- Însă conform Tu Inspiri România, educația financiară este cea care oferă informațiile necesare despre bani, dar și despre fenomenele în care aceștia pot fi incluși, precum pierderea, administrarea, dar și înmulțirea și păstrarea lor.
Unde folosim educația financiară?
Aceasta este întâlnită în toate activitățile zilnice. Cu bani cumpărăm și tot cu aceștia și vindem. Banii sunt peste tot în viața noastră, așa că, de ce să nu-i ajutăm pe cei mici să înțeleagă ce sunt banii și cum să îi folosească mai târziu într-un mod eficient? Din păcate, nu toată lumea are sau a avut parte de a învăța aceste lucruri la școală, întrucât educația financiară este, de cele mai multe ori, o materie opțională sau nu există. Însă putem să-i ajutăm noi pe cei mici, acasă.
Antreprenoriat la copii și metode de dezvoltare
Pentru început, este important de reținut faptul că prin exercițiu constant, formarea gândirii antreprenoriale te va ajuta pe tine, ca adult, să înțelegi și să înfrunți provocările viitorului din acest domeniu. Însă pentru cei mici, informațiile scurte și precise reprezintă cheia formării acestui tip de gândire, dar și cel mai important pas în introducerea acestui domeniu.
La fel ca toate lucrurile care se învață, despre educația financiară îi putem învăța pe juniori oricând, la orice vârstă, începând cu informații simple și de bază: ce sunt banii, cum arată aceștia și de câte tipuri sunt, cum sunt aceștia creați și de ce nu putem face mai mulți, etc. În 2022, aceste informații se pot găsi atât în format online, cât și în diferite manuale, în care toate acestea sunt explicate pe înțelesul tuturor și există inclusiv fotografii. Sau, dacă deținem deja aceste informații, putem pur și simplu să le explicăm încet-încet și să ne încărcăm cu răbdare și răspunsuri; copiii au o mulțime de întrebări.
Mai târziu, acest antreprenoriat la copii poate fi aprofundat cu ajutorul unor cursuri special organizate pentru juniori. În acest fel, aceștia se vor simți mult mai încrezători în propriile puteri, vor dori să-și exprime propriile opinii și idei și vor învăța că pentru a fi ascultați în public, și ei sunt nevoiți să facă același lucru.
Pe lângă toate aceste informații de bază, copiii ar trebui să cunoască și câteva principii ale adevăratului antreprenor, precum succesul eșecului, de ce eșecul este necesar, ce este o echipă și de ce să construiești una în antreprenoriat. Astfel, aceștia vor fi pregătiți și vor ști cum să abordeze provocările viitoare, fie ale vieții, fie cele antreprenoriale.
Să nu uităm nici de unul din cele mai importante beneficii ce țin de educația financiară, și anume formarea unei cariere în acest domeniu. Dacă lucrurile vor decurge în acest fel, juniorul, viitorul adult antreprenor, va fi pregătit pentru acest domeniu și va pregăti, la rândul său, alți oameni.
Câteva sfaturi pentru părinți
- Explicați pe înțelesul celor mici informațiile importante din domeniul financiar;
- Folosiți-vă de bancnote reale sau fotografii – memoria vizuală este cel mai bun prieten al celui mic;
- Povestiți-le despre eșec si provocări, dar și despre importanța acestora în viața de antreprenor;
- Încurajați-le creativitatea, pasiunile și curiozitatea;
- Aveți răbdare;
- Lucrați în echipă.
Așadar, tu ce părere ai? Te-am convins că acest antreprenoriat la copii merită toată atenția?
Tu Inspiri România este mediul potrivit pentru dezvoltarea educației antreprenoriale. Atât emisiunile, cât și secțiunea de blogging vin în ajutorul tău cu cele mai noi informații din lumea antreprenoriatului, dar și cu invitați noi pentru doza ta săptămânală de inspirație. Urmărește-ne în continuare! Lasă-te inspirat!
Sunt antreprenor, consultant și coach de business cu peste 15 ani de experiență.
Ca profesionist și ca persoană extrem de creativă, reușesc întotdeauna să creez, pentru clienții mei, în special pentru membrii comunității #EuGândesc, mixul perfect de soluții care să îi pună în valoare. Lucrez doar cu antreprenori care aleg să gândească logic, să își folosească rațiunea ca mijloc de cogniție, care își propun DOAR vise mari dublate de obiective clare și strategii de implementare în pași mici, bine calculați.