Podcastingul, o metodă modernă de învățare activă

invatare activa podcasting in educatie

Dacă muzica este inspirație și radioul este teatru pentru minte, atunci podcasturile sunt explorarea intelectului uman.

În contextul educațional al societății contemporane, podcastingul oferă oportunități inovatoare de învățare.

De ce?

Deoarece podcastingul are puterea de a îmbunătăți metodele de predare și experiența de învățare prin mijloace creative și linii deschise de comunicare. În plus, cu ajutorul podcasturilor se depășește ascultarea pasivă și îi ține pe elevi activi în timpul ascultării.

Acest articol aduce împreună și prezintă cele mai importante patru beneficii ale podcastingului în contextul educațional.

Podcasturile ajută la acomodarea tuturor stilurilor de învățare

Pentru că oamenii sunt diferiți este de așteptat ca fiecare elev să aibă propriul său stil de învățare. De aceea este important ca pentru a fi toți elevii implicati, să existe metode de predare care să cuprindă toate stilurile. În studiu său, Alexander (2005) remarcă faptul că utilizarea podcasturilor poate avea efecte benefice pentru cei care au un stil de învățare predominant auditiv.

Stilul de învățare auditiv priveşte capacitatea persoanei de a răspunde emoţional la stimuli auditivi. Pentru învăţare se recomandă utilizarea materialelor audio şi este caracterizat de:

  • uşurinţa de a reţine ideile prezentate verbal;
  • capacitatea de a recunoaşte şi reproduce sunete;
  • aprecierea structurii muzicalităţii şi a ritmului;

Nu-ți cunoști încă stilul de învățare? Descoperă-l urmărind videoclipul următor:

Podcastingul are puterea de a aduce o învățare activă dincolo de limitele sălii de clasă

Ne-am obișnuit deja cu faptul că furnizarea de informații este metoda standard de predare, dar cine spune că nu se poate realiza într-un mod mai distractiv? 

Prin intermediul podcasturilor se pot crea lumi captivante și povești inspiraționale.

Cum?

Prin înregistrarea informațiilor în formă audio sau audio-vizual și transformarea lor într-o poveste. Aceasta este o modalitate excelentă de a ajunge la o învățare activă, informațiile fiind mult mai ușor de reținut dacă sunt relatate sub formă de narațiune. 

În plus, prin folosirea podcasturilor, învățarea nu mai este o activitate sedentară, deoarece fiecare lecție poate fi descărcată pe orice dispozitiv și ascultată oricând și de oriunde. Acest lucru permite elevilor să nu mai fie limitați de sala de curs, generând oportunități excelente pentru o învățare activă flexibilă.

Învățare prin creare de podcasturi

Cred că suntem cu toții de acord că cel mai bun mod de a învăța este prin practică. Astfel, privind podcastingul în educație, un pas natural de urmat ar fi ca elevii să fie încurajați să își creeze propriul podcast prin care să transmită colegilor cunoștințele acumulate de ei.

Așa ajung elevii să devină profesori.

Astfel, devenind profesori, este important să cunoască foarte bine subiectul și să fie bine pregătiți pentru a le putea explica colegilor informațiile învățate într-un mod simplu și pe înțelesul tuturor.

Aici începe cu adevărat provocarea.

Unul dintre cele mai provocatoare aspecte ale încercării de a promova abilitățile de comunicare și ascultare în rândul elevilor este faptul că nu toți elevii împărtășesc același nivel de confort vorbind în fața unui grup. De aceea, podcastul permite fiecărei persoane să își împărtășească gândurile, ideile și cunoștințele și le permite să fie auziți.

Podcastingul, instrumentul de dezvoltare al comunicării

Podcastingul este unic prin faptul că oferă posibilitatea elevilor de a-și spune poveștile și de a discuta subiecte și probleme care sunt importante pentru ei, fiind auziți și înțeleși de ceilalți.

De ce este acest lucru important?

Pentru că este de dorit ca elevii să aibă o voce în comunitatea lor, să fie participanți activi și să contribuie la dezvoltarea comunității în ansamblu. Prin intermediul podcasturilor, elevii învață cum să fie cetățeni productivi și creativi care folosesc limbajul ca pe un instrument pentru schimbări pozitive și colaborare sporită.

Indiferent de modul în care sunt utilizate, podcasturile fac loc unor noi strategii de dezvoltare a comunicării , fiind o modalitate excelentă de a stimula elevii prin promovarea unor experiențe de învățare activă și creativă.

invatare activa podcastingul in educatie

Pe lângă faptul că podcastingul facilitează procesul de învățare, el are beneficii puternice asupra sănătății mentale, efecte asupra imaginației, fiind totodată o metodă perfectă de promovare a afacerii proprii și o oportunitate pentru dezvoltare personală.

LASĂ-NE UN COMENTARIU