Despre leadership, investiții și investitori | cu Iulian Cîrciumaru

Ascultă Episod
Iulian Circiumaru Tu inspiri România

Episodul de astăzi al seriei Leader’s GAMBIT îl aduce în prim-plan pe Iulian Cîrciumaru, o persoană experimentată în tot ceea ce presupune o abordare holistică a unui business.

Un prim aspect adus în discuție este evoluția accelerată a zonei de antreprenoriat în România. Unul dintre fondatorii brandului 7card, Iulian face parte dintr-o etapă efervescentă, chiar inovatoare, a antreprenoriatului românesc. Această etapă a motivat și inspirat generațiile de antreprenori care au urmat. Apariția unor fonduri de tip venture capital și a unei platforme de crowdfunding, SeedBlink, au angrenat și mai mult antreprenoriatul din spațiul românesc.

Iulian ne explică că alege să aibă un rol semi-activ când vine vorba de implicarea în start-up-urile finanțate. Nu crede că există un ghid standard pentru a investi în companii de tip early stage, dar consideră necesar existența unei piețe adresabile și a unui potențial de creștere. Fondatorii și elementul de inovație rămân cele mai importante aspecte în ceea ce privește investirea într-un start-up.

Când alege să facă o nouă investiție, nu speculează momentul de intrare, dar este atent la potențialul de creștere. În ceea ce privește momentul de exit, spune că are o abordare oarecum neconvențională, lăsându-l la latitudinea antreprenorului.

Motive pentru care un start-up poate eșua sunt multe după cum ne povestește Iulian. Start-up-urile care nu reușesc să utilizeze corect fondurile, cele în care există disesiuni în echipă și cele care au un model de business neporivit cu piața intră într-un cerc vicios.

Iulian Cîrciumaru consideră că se pot crea forme de diferențiere și în piețe dominate de multinaționale. Business-urile care au catalizat anumite nevoi latente și inovatorii care crează piețe noi reprezintă totodată zone prielnice pentru un investitor. Experiența și educația formală nu sunt cele mai importante criterii când alege să investească într-un antreprenor aflat la început, latura umană a acestuia fiind esențială.

Ca să construiești un business pe care clienții tăi vor ajunge să-l iubească, mai întâi trebuie ca angajații tăi să-l iubească

Iulian Cîrciumaru

Timeline episod:

07:30Aspecte cheie când vrem să finanțăm un start-up 18:38De ce eșuează un start-up? 28:42Pregătirea formală vs. instinctul antreprenorial: care este mai important?

Pentru a afla mai multe despre ceea ce înseamnă un lider de succes, te invităm să urmăreşti activitatea lui Iulian Cîrciumaru pe:

”Tu inspiri România” este un canal de podcasturi dedicate promovării antreprenoriatului românesc, indiferent că el se desfășoară cu succes în țară sau în străinătate. Dorința noastră și a invitațiilor noștri este de a împărtăși cu voi povești, eșecuri, secrete și sfaturi folositoare pe care să le puteți pune în practică, dar și momente fun cu quizuri și polluri.

Dacă te-am convins și vrei să iei parte la misiunea noastră, te invităm să te abonezi la “Tu Inspiri Romania”, iar noi vom avea grijă ca tu să primeşti în timp real notificări despre episoadele care sunt relevante pentru tine!

LEADER'S GAMBITEpisod 11