Idee de afaceri – modul în care ia naștere afacerea ta

idee de afaceri

Închide ochii și imaginează-ți următorul scenariu: te așezi la o masă, cu un pix și o foaie albă în mână și încerci să realizezi o listă cu cele mai importante lucruri de care ai nevoie pentru o afacere de succes.

Cu siguranță, vei înșira destul de multe amănunte. Fie că este vorba de anumite calități necesare în antreprenoriat sau câteva idei simple și ușor de urmat pentru a avea un start up de succes, mituri despre antreprenoriat sau deciziile proaste de care ar trebui să te ferești, toate acestea reprezintă detalii importante pe care ar trebui să le cunoști când vine vorba de afacerea ta.

Dar nu crezi că uiți un element fundamental?

Ei bine, ideea de afaceri este un lucru adesea trecut cu vederea, dar, cu toate acestea, este treapta de bază când vrei să începi orice fel de business.

Idee de afaceri – definiție

IDÉE, idei, s. f. Termen generic pentru diferite forme ale cunoașterii logice; noțiune, concept; Principiu, teză cuprinzătoare, teză fundamentală, concepție, gândire, fel de a vedea; Opinie, părere, gând, convingere, judecată; Intenție, plan, proiect. (DEX 2009)

O idee de afaceri este așadar conceptul și planul afacerii pe care vrei să o pornești și care, ulterior, va sta la baza planului de afaceri pe care îl vei întocmi. Despre cât de important este cel din urmă am vorbit într-un articol anterior pe care poți să îl citești dând click aici.

Dar să revenim la discuția inițială.

Celebrul economist Joseph Schumpeter consideră ca antreprenorul este o persoană capabilă să convertească noi idei sau invenții într-o inovație de succes. Acele idei care au valoare pentru investitor, client și sunt capabile să genereze un model de venituri pentru o afacere, sunt idei de afaceri.

Cu excepția cazului în care o idee este relevantă pe piață, având fezabilitate necesară, viabilitate comercială și conținut inovator, nu poate fi numită idei de afaceri. Toate ideile, în ciuda faptului că sunt inovatoare, pot să nu culmineze într-o oportunitate de afaceri viabilă. Ideile de afaceri ar trebui să fie testate și validate temeinic înainte de a începe afacerea respectivă.

idee de afaceri
Idee de afaceri – caracteristici
  • Îndeplinește o nevoie reală a clientului
  • Are o focalizare clară
  • Este sustenabilă pe termen lung
  • Poate genera profit
  • Are un caracter unic

Antreprenorul ar trebui să își selecteze o idee de afaceri pe care își dorește să o pună în afacere astfel încât să se potrivească cu skill-urile deținute și care relaționează cu personalitatea sa. Orice business presupune o multă muncă, consistență și dedicație, pasiunea jucând astfel un rol crucial.

Ideea de afaceri trebuie să fie relevantă pentru antreprenor. Ar trebui să se bazeze pe faptul că antreprenorul ar trebui să poată vinde produsul/serviciul cu profit.

Pentru a descoperi cum stă treaba în realitate cu antreprenoriatul, vă invit să ascultați episoadele celor două serii de podcast al canalului Tu inspiri România, From Finish to Start și Leader’s Gambit, dar și să dați click aici pentru citi și alte articole pe tema antreprenoriatului și a podcastingului.